Qi-guiden – din vägvisare till inre balans

qi-guiden-2015 copy

Qi-guiden förklarar ett grundläggande koncept inom den österländska traditionen: överskott, underskott och balans.

Sedan 1993, då jag började min akupunktur- och örtpraktik, har jag på olika vis försökt förklara patientens obalans från ett österländskt perspektiv. Successivt föddes en modell som gick att förklara utan att använda begrepp som för oss västerlänningar kan vara svåra att förstå. 2009 gav jag modellen namnet Qi-guiden – din vägvisare till inre balans.

Qi-guiden förklarar överskott och underskott av energi – en central idé inom traditionell kinesisk medicin. Den ger en översikt över din nuvarande balans och visar tydligt vilket kosttillskott som passar dina behov. Målet är att återskapa din naturliga energibalans. Det är bara i väst som energi anses vara någonting som vi kan ha för lite av. I öst anses energiöverskott vara lika vanligt som energibrist, och ett tillstånd som gärna ska balanseras.

Qi-guiden vägleder dig till det kosttillskott som passar dig bäst, helt beroende på dina behov och var du befinner dig i livet. En proaktiv livsstil, med en kost rik på näringsämnen och fibrer i lagom portioner, daglig motion och tillräcklig sömn kombinerat med kinesiska örter är ett naturligt sätt att nära din kropp och sinne.

Överskott

Överskott av energi ses inom kinesisk medicin som en skadlig kraft som stör kroppen och sinnet. Överskott kopplas till ”för mycket” stress, vilket skapar obalans. Orsakerna kan komma utifrån – som exempelvis virus eller miljögifter – eller inifrån genom för mycket mat som orsakar stagnation och stockning i vårt fysiska system. Att tänka och grubbla för mycket är också en form av överskott. Idag är det vanligt att vi är så fokuserade på den materiella världen att rädsla, frustration och ilska tar över. Vi stängs inne och finner inte vår väg i livet. Alla dessa exempel är kopplade till överskott av energi. Stillhet, avslappning och rening är då vägen tillbaka till balans.

Underskott

Underskott uppfattas genom trötthet, nedstämdhet och depression. Vanliga orsaker inkluderar sömnbrist, dåliga kostvanor och för mycket eller för lite motion. Vi känner oss utbrända. Vår kropp känns tung att släpa runt på och vårt sinne känns nedstämt. Vi förlorar intresse, entusiasm och kreativitet. Den låga energin måste därför höjas genom att nära alla nivåer.

Inre balans…

…upplevs genom att ha tillräcklig energi som räcker hela dagen. Vi sover gott och vaknar fräscha och utvilade nästa dag. Vårt sinne känns klart, vi känner oss närvarande och vi finner intresse i nuet.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Qi-guiden – din vägvisare till inre balans

 1. Uffe

  Hej Stefan,

  Mycket intressant läsning, hela site’n från början till slut. Jag hittade hit av en slump, googlade på “tungdiagnostik” efter att ha sett en affisch om detta i en hälsokostaffär.
  Att jag överhuvudtaget hamnade i hälsokostaffären beror på positiva erfarenheter från en påbörjat en PH-balanseringskur.

  Men hur får man ihop helheten så att man kan bedömma vilka kosttillskott man bör ta för att påverka just sitt eget tillstånd till det bättre? Är Qi-kompassen mer än bilden som visas? Ska man kunna använda den själv?
  Från min egna lekmannamässiga diagnos tror jag att jag skulle må bra av Recharge (Panax Ginseng, Radix (Ren Shen)) då jag har en svullen tunga, prickar i bakre delen av tungan och en tråkig beläggning. Jag känner även igen en del av de symptom som listas under “Örter som tonifierar qi”. Men jag vågar inte börja experimentera utan att känna mig lite mer säker.

  Jag skulle gärna komma till dig för en riktig diagnos och rekommendation men hittar ingen information om du ställer diagnoser eller ej. Jag provade akupunktur mot spänningshuvudvärk i höstas, men avslutade efter tre behandlingar då värken blev värre i och med behandlingen: Jag är därför skeptisk till att välja en akupunktör på ‘måfå’.

  Hälsar, Uffe

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Ulf,
   Roligt att du gillar hemsidan.
   Ja, Qi-kompassen är utformad så att man skall få en översikt – om man behöver stärkande och energi-lyftande kosttillskott eller utrensande och avstressande kosttillskott.
   Vad gäller din tunga, så är det endast en av flera parametrar vid diagnos enligt traditionell kinesisk medicin. Du beskriver “tandavtryck och en tråkig beläggning”, menar du vit (fukt) eller gul (hetta) beläggning? Jag har för närvarande ingen mottagning, men kan rekommendera dig en akupunktör alt. att du skickar mig en utförligare beskrivning av din obalans.
   Mvh
   Stefan

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *