Yin & Yang

Yin och yang är en traditionell modell som spelar en central och mycket betydande del inom den kinesiska medicinen.

Taoister utvecklade konceptet yin och yang. De såg universum som ett helt system i konstant förändring, samtidigt som det upprätthåller ett sätt att förstå, skapa och uppnå inre balans och harmoni. Inom kinesisk medicin, delas allt upp i yin och yang. Yin-yang är en symbolisk representation av universella förändringar. Enligt det kinesiska synsättet är allt i rörelse, alla processer är cykliska och allt har en motpol. Yin kan inte separeras från yang och yang kan inte existera utan yin. Yin och yang är ett par som är beroende av varandras existens och ger mening till varandra. En liknelse är att ”natten” inte har någon mening utan konceptet av ”dagen” och konceptet ”upp” har ingen mening utan konceptet av ”ner” osv.

Yin är associerad till kyla, tyngd, nedåtgående natur, stillhet, passivitet, mörker, insidan, kontraktion och dold.

Yang representerar kvaliteter som värme, lätthet, stigande natur, aktivitet, ljus, utsidan, expansion och uttryck.

Yin och yang beskriver också kroppen och dess funktioner. Yin är den materiella substansen, inklusive vävnader och skelett. Yin sägs generera blod, lymfa, hormoner, slem, urin, svett, näringssubstanser, kollagen och fett. Yang är kopplat till processerna (aktion) av cirkulation, sekretion, utsöndringar, peristaltik, puls, ämnesomsättning och andningen. Mat (yin) omvandlas genom metaboliska processer (yang) till substans (yin) och mer energi (yang).

All yin i kroppen härstammar från ”njurens yin” som är en renad befuktande dimma som uppstår från vätskan som passerar njurarna. Yin är en kylande vätska till skillnad från blodet som är varmt. Njurens yin funktion är att befukta och kyla andra organ, speciellt levern, njurarna och lungorna men även magsäcken, tarmarna och ögonens, näsans, munnens och vaginans slemhinnor.

Yang som härstammar från ”njurens yang” är källan till all energi och värme i kroppen. I västerlänsk fysiologi kan man likna den med binjurarna som influerar hela endokrina systemet. Njurens yang berör alla organ. Yang ger energi till tarmarnas peristaltik så maten rör sig genom tarmarna, den värmer mjälten och hjälper matsmältningen, drar samman urinröret så urinen inte läcker, kontrollerar manlig erektion och utlösning, värmer livmodern och befrämjar graviditet samt håller ländryggen varm och stark.

Konceptet kan också användas för att beskriva hur vi skall leva i harmoni med universum. Yang representerar dagen, så under dagtid bör vi arbeta, motionera och vara aktiva. Under nattetid (yin) behöver vi återhämta vårt energiförråd (yin) genom vila.

En livsstil med mycket yang aktivitet och aktion i relation till vila/sömn och kost (yin), leder till obalans (utmattning av yin). Omvänt, om vi inte aktiverar oss, men fyller på med föda (yin) leder det istället till trötthet, inaktivitet (svag yang) och övervikt. Efter en tid, lider både yin och yang.

Obalans – yin

Tomhet / underskott yin beskrivs också som en vätska som kontrollerar yang. Yin försvagas normalt med ålder och bl.a. vid febersjukdomar. Symptomen som uppstår är varma och torra i sin natur och symptomen som uppstår inkluderar torra ögon, näsa, mun och vagina.

Tillstånd av kyla

Kyla uppstår ofta hos vegetarianer eller hos dem som äter mest råkost, speciellt om de bor i ett kallt klimat. Inre kyla kan också uppstå med åldern och kan kombineras av fukt. Därmed rekommenderas regelbunden motion där man får upp värmen i kroppen. Mat som höjer värmen och hjälper balansera kylan inkluderar lamm eller kött rätter, köttbaserade soppor, ägg, öring och vild lax. Grönsaker inkluderar kokta rotfrukter, lök, senap, kanel, ingefära, gurkmeja och peppar. Sädesslag inkluderar havregryn, quinoa och bovete. Mat och drycker skall konsumeras varma. Sallader, råkost, frysta desserter, pasta, vitt mjöl och kylda drycker bör undvikas eller minimeras.

Fukt kan kopplas till kyla eller hetta och blir värre vid fuktigt levnadsklimat. Kronisk fukt kan skapas genom att äta när man är stressad, oroa sig för mycket eller från en kost som är rik på friterad mat, bröd, pasta, kommersiella mejeriprodukter, glass och andra sötsaker. För mycket frukt och sallad försvagar matsmältningen och leder till fukt. Aerobisk motion är nödvändig för att hjälpa återskapa balans. Mat som hjälper är lätt kokta grönsaker inklusive broccoli, kålrot, sparris och grönkål. Fisk och grillad eller rostat kött och fågel hjälper också balansera kroppen. Rädisa, pumpafrön, grönt te och bitter mat och örter hjälper att torka upp fukten. Sötsaker, godis, mejeriprodukter och stärkelser skapar fukt. De skall därför undvikas eller minimeras, likaså med glass och vitt bröd.

Exempel på obalans – YIN

Tomhet yin

  • Feber sjukdomar (kronisk låg feber)
  • Torra slemhinnor (ögon, näsa, mun, vagina)
  • Törst
  • Torr avföring
  • Sparsam urin
  • Kraftiga svettningar (inkl. nattsvettningar)
  • Sömnproblem (svårt att somna)
  • Utmattning (på eftermiddagen)

Kyla (överskott yin – försvagad yang)

  • En tendens att frysa
  • Klar urin
  • Klär sig varmt, gillar värme
  • En tendens till lös avföring
  • Blek
  • Föredrar varm mat/drycker
  • Nedsatt ämnesomsättning
  • Mjuka muskler
  • Lätt trött, sover mycket
  • En tendens att känna sig nedstämd, deprimerad
  • Känner sig sämre och blir lättare sjuk vid kallt väder
  • Tyst, tillbakadragen

Fukt (överskott yin – försvagad yang)

  • Ogillar fuktigt klimat
  • Täppt näsa, rinnande näsa
  • Mår sämre vid fuktigt klimat
  • Mentalt trög (naturen av fukt rör sig långsamt och trögt)
  • Svullen buk
  • Vätskeansamling
  • Sparsam törst och hunger
  • Tendens till grumlig urin
  • Svullna ögon eller ansikte
  • Lätt andfådd
  • Tyngdhetskänsla i kroppen

Obalans – yang

Hetta uppträder ofta vid varmt väder eller vid stress. Arbeta för mycket, alkohol och socker ”hettar upp” kroppen. Därför befrämjas personen av meditation, promenader i naturen, simning och yoga för att hjälpa balansera kropp och sinne. Befrämjande kost består av sallader, gurka och lät kokta bladgrönsaker, speciellt spenat och vattenkrasse. Alla grönsaker är bra men kött, speciellt rött kött skall undvikas.

Annan kylande mat inkluderar melon, päron, böner, mungbönor, groddar, sushi och vatten. Alkohol och socker skall undvikas och svartpeppar, vitlök, ingefära och lök bör reduceras till minimum.

Överskott hetta (yang) leder till ”torka” som är en yin-brist eller vätskebrist.

Hormoner, hudens befuktning, saliv, matsmältningssafter och sekretioner är yin. Vi ser symptom av torka vid klimakteriebesvär eller när vi åldras och huden blir torr. Även då det finns tecken som vallningar och rodnader, finns det tecken på en försvagad yin, vilket tillåter den normala kroppsvärmen att stiga som den vill. Stress försvagar yin.

Hjälp finner du genom meditation, yoga, promenader i naturen och trädgårdsarbete. Bra fetter som omega-3-6-9 hjälper. Fet fisk, ägg, get- och fårost, olivolja och kokosnötsolja stärker yin. Här rekommenderas även mörk fågel, nötter och avokado. Annan befuktande mat inkluderar bönor, gröna ärtor, jamsrot, hirs, fullkornsvete, fermenterad soja och skaldjur.

Exempel på obalans – YANG

Tomhet yang (underskott)

  • Känner sig frusen
  • Försvagad ämnesomsättning
  • Diarré
  • Inkontinens 
  • Tidigt utlösning
  • Impotens
  • Värk i ländrygg, höfter och knän
  • Försämrad blodcirkulation

Hetta (överskott yang)

  • En tendens att känna sig varm
  • En tendens att prata mycket
  • Ogillar varmt väder
  • Urinen tenderas att vara mörk
  • Klär sig sparsamt
  • Tendens till rött ansikte
  • Kan lida av huvudvärk, näsblod och blödande tandkött
  • Högt blodtryck
  • Ofta törstig, vill dricka kalla drycker
  • Rastlös sömn, störande drömmar
  • Ofta otålig, irriterad eller arg
  • Kan vara förstoppad

Torka (överksott yang – underskott yin)

  • Torr hud, mjäll
  • Krav efter sötsaker
  • Torr avföring, förstoppning
  • Föredrar varma drycker i små mängder
  • Torr hals och torra ögon
  • Nattsvettningar
  • Klimakteriebesvär
  • Lättstressad, irriterad eller frustrerad

 

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *