Kinesiska örter

Dagens användning och förståelse för Kinesiska örter, formulas och kosttillskott har utvecklats under flera tusen år. Genom seklerna har olika kinesiska skolor och trosystem bidragit till det matrial vi har tillgång till idag. “Den stärkande skolan” som trodde att qi-brist (energi brist) var orsaken till att sjukdom trängde in i kroppen, och då skulle stärkande örter användas som bot eller kosttillskott. Den ”njurförstärkande” skolan trodde att vikten var att stärka antingen njurarnas yin eller yang. Den ”attackerande” skolans tro var att ond patologi (sjukdom) måste rensas ut och avgiftas etc. Många skolor och trosystem har genom århundraden av användning efterlämnat en uppsjö av olika formulas (recept) som studeras och även använts i västvärlden inklusive Europa under flera årtionden med stor framgång.

Idag lärs kinesisk örtmedicin ut i olika akupunkturskolor som de åtta metoderna för örtbehandling, de omfattar:

 1. Svettning: För att öppna porerna och skapa svettning. Denna metod används för att driva ut sjukdomsframkallande faktorer som kyla, vind, fukt och hetta (som t.ex. vanliga förkylningar) från kroppens yttre lager (hud och muskel).
 2. Uppkastning: Örter som irriterar magen och orsakar kräkningar med fokus att snabbt kunna avlägsna skadlig mat, drycker och gifter från kroppen. Denna metod används inte ofta i väst, utan mest inom den traditionella sjukvården.
 3. Utrensning: Örter som stimulerar tarmarna och skapar tarmtömning. Används för att eliminera stagnerad avföring, parasiter, mask, slaggprodukter och slem.
 4. Harmoniserande: Örtrecept som harmoniserar olika nivåer eller organfunktioner. T.ex. levern och mjälten (trä och jord elementet). Harmoniserande formulas används också ofta för att lugna stress och reglera hormonella obalanser som premenstruella besvär (PMS).
 5. Värmande: Örter och formulas som genererar värme och stärker yang och qi (varm energi) används för att eliminera kalla sjukdomar från kroppen och helt enkelt balansera yin och yang, dvs en person som känner sig frusen. De används också för att värma meridianerna, armar och ben. Dessa örter inkluderas även i recept för behandling av ledvärk som blir sämre vid kyla, kallt och fuktigt klimat. De används också i formulas för att stärka njurens yang där personen upplever värk i nedre delen av ryggen.
 6. Rena hetta: Dessa örter används antingen för att kyla eller rena kroppen genom att eliminera hetta eller dränera och kyla eld i kroppen. De används t.ex. vid infektioner med feber eller vid högt blodtryck med ett rödflammigt ansikte eller för att hjälpa rena hetta från ögonen som påfinns vid konjuktivit (röda inflammerade ögon).
 7. Reducerande och eliminerande: Örter som bryter ner, reducerar eller eliminerar ansamlingar. Stagnation av slem, fukt, blod, bölder eller för att eliminera parasiter ut ur kroppen.
 8. Tonifierande / stärkande: Ett av de mest använda och uppskattade systemen är just örter och formulas som stärker och återhämtar energinivån. Som vid svaghet qi, yin, yang, blod eller essens. De kinesiska örterna och dess system att kombinera dessa olika örter är fantastiska för att återskapa energi och vitalitet och har blivit några av de mest populära naturliga sätten att stärka immunsystemet, vår anpassningsförmåga till stress och återhämta vitalitet vid trötthet, utmattning och utbrändhet.

 

De fem smakerna

Under den kinesiska medicinens utveckling har också smaken av en ört en beydelse och relation till dess generella effekt.  De utveckades till de fem smakerna, relaterat till fem elements teorin, men beskrivs som sex huvudsakliga smak kvaliteter.

Sur

Den sura smaken har en stabiliserande, sammandragande och nedåtgående natur, den är normalt kylande och yin i sin natur. Den sura smaken är kopplat till träelementet (levern och gallblåsan). Den sura smaken används för att dra samman onormala läckage och utsöndringar. Speciellt vid långvariga tillstånd av underskott/tomhet.

För att stoppa onormala svettningar, som t.ex. nattsvettning används bl.a. Schisandra chinensis, Fructus (Wu Wei Zi) och Ziziphus spinosa, Semen (Suan Zao Ren)

För att minska urinläckage och inkontinens används bl.a. Schisandra chinensis, Fructus (Wu Wei Zi) och Cuscuta chinensis, Semen (Tu Si Zi).

Bitter

Den bittra smaken har en nedåtgående, kylande, uttorkande och sjunkande effekt och är yin i sin natur. Den bittra smaken är kopplat till eld elementet (hjärta och tunntarm).

Bittra örter används främst för att behandla syndrom av hetta, eld, fukt-hetta, ansamlingar och rebellisk qi. Man skall använda dem med försiktighet vid mjälte qi-brist.

För att hjälpa rena hetta från levern eller lever-eld används bl.a. Gentiana scabra, Radix (Long Dan Cao) och Gardenia jasminoidis, Fructus (Shan Zhi Zi).

För att hjäpa rena hetta och rensa ut gifter används bl.a. Isatidis seu Baphicacanthi, Radix (Ban Lan Gen) och Taraxaci mongolici, Herba (Pu Gong Ying) / Maskros.

Söt

Den söta smaken har en stärkande, närande och harmoniserande effekt och är normalt yang i sin natur. Den söta smaken är relaterad till jord elementet (mjälte och magsäck) enligt fem elements teorin.

Söta örter hjälper vitalisera underskott av qi, blod och yin. Man skall använda dem med försiktighet när det finns ansamling av fukt (vätska) i buken.

För att hjälpa stärka qi vid qi-brist, används bl.a. Astragali membranacei, Radix (Huang Qi) och Panax Ginseng, Radix (Ren Shen).

För att hjälpa nära/berika blodet vid blodbrist, används bl.a. Angelica sinensis, Radix (Dang gui) och Rehmannia glutinosa, Radix preparata (Shu Di Huang) / kokt rehmanniarot.

Skarp/frän, kryddig

Kryddiga, skarpa, fräna örter har en disperserande, spridande och skingrande effekt på qi och blod. De är normalt yang i sin natur. De flesta (men inte alla) kryddiga örter har en aromatisk kvalitet. Inom fem elements teorin är den kryddiga smaken kopplat till metall elementet (lungorna och tjocktarmen).

De används ofta för behandling av stagnation av qi och blod.

För att aktivera qi vid stagnation av används bl.a. Cyperi rotundi, Rhizoma (Xiang Fu) och Cultivated Vladimiria soulei, Radix (Chuan Mu Xiang).

För att aktivera blodcirkulationen vid stagnation används bl.a. Ligusticii wallichi, Radix (Chuan Xiong).

Salt

Den salta smaken har en mjukgörande, upplösande och befuktande effekt. Den är vanligtvis kylande och nedåtgående i sin natur. Den salta smaken är kopplade till vatten elementet (njurarna och urinblåsan) inom fem elements teorin.

Den salta smaken används för att hjälpa bryta ner ansamlingar, förhårdnader och svullnader.

För att mjuka upp förhårdnader och lösa upp lymfknölar används bl.a. Sargassum, Herba (Hai Zao).

För att generera vätskor och befukta torka används bl.a. Scrophularia ningpoensis, Radix (Xuan Shen).

Mild/neutral

Den milda och neutrala smaken har en vätskedränerande effekt och anses vara yin i sin natur. De neutrala örterna används för att behandla vätskeansamling med ödem genom sin diuretiska effekt.

Poria cocos, Sclerotium (Fu Ling) och Polypori umbellati, Sclerotium (Zhu Ling) är exempel på två örter som används för att driva ut fukt ur kroppen.

 

Olika växtdelar av en ört har generellt olika effekter på kroppen.

Blommor har en uppåtgående funktion och är generellt riktade till den övre delen av kroppen inklusive huvudet. Blomman har en effekt på qi-nivån i kroppen och inte lika mycket på de djupare substanserna som blod och yin.

Exempel är Chrysanthemi morifolii, Flos (Ju Hua) / krysantemum

Frön och frukter påverkar ofta den nedre delen av kroppen och har en positiv effekt på njurarna och urinblåsan.

Ligustri lucidi, Fructus (Nu Zhen Zi) när njurarna, blodet och yin.

Rubi chingii, Fructus (Fu Pen Zi) och Cuscuta chinensis, Semen (Tu Si Zi) motverkar läckage (sädesläckage och urinläckage).

Blad, skal och bark används ofta för de yttre lagren som är mest i kontakt med omvärlden, dvs hud- och andningssystemen. Skal dränerar också vätskeansamling från de yttre lagren.

Mori alba radicis, Cortex (Sang Bai Pi) och Magnolia officinalis, bark (Hou Po Hua) används för att behandla obalans i lungorna.

Stälkar och klängväxter har en effekt på meridianerna, lederna och vägleder andra örter till dessa områden.

Cinnamomi cassia, Ramulus (Gui Zhi) / kanel och Phargmitis communis, Rhizoma (Lu Gen) är typiska örter.

Rötter penetrerar de djupare nivåerna och har en effekt på yin organen.

Rehmannia glutinosa, Radix recens (Sheng Di Huang) / Rå rehmanniarot är ett exempel.

Mineraler har en förankrande effekt och används bl.a. för att lugna sinnet eftersom de har en nedåtgående natur.

 

Uppbyggnad av en Kinesisk formula

Detta är ett unikt och fascinerande system som skiljer sig från västvärlden hur man kombinerar örter. Detta system av hieraki med kung/kejsare, minister, assistenter och guider gör också örtblandningar mer harmoniska för kroppen.

 • Kung- eller kejsarört: Fokuserad på den huvudsakliga obalansen man vill behandla.
 • Ministerört: Denna ört eller örter har en av två funktioner, antingen genom att stödja kungaörtens effekt på den huvudsakliga obalansen eller en sekundär obalans.
 • Assistent: Denna ört eller örter kan ha tre olika funktioner. 1) Hjälpsam assistent – hjälper kejsaren, 2) Minskar eller eliminerar starka effekter från kejsar eller ministerörter eller 3) Minska effekten av kejsar eller ministerörterna (ibland vill man t.ex. minska bitterheten av en ört för att undvika eventuella starka effekter.
 • Guide: Hjälper de övriga örterna att fokusera på ett visst organ eller område i kroppen.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 thought on “Kinesiska örter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *