Örter som skingrar vind-fukt

Karaktär: Örter som hjälper skingra vind-fukt är oftast kryddiga, varma, torra och aktiverande i sin kvalitet. De befrämjar cirkulationen av qi och blod i hela kroppen inklusive armar och ben, samt runt leder. De flesta av dessa örter har en positiv påverkan på leverns och njurarnas meridiansystem.

Funktion: Dessa örters funktion är först och främst att eliminera vind och fukt, sekundärt patogen av kall eller varm karaktär, från muskler, leder, brosk och skelett. De riktar sig mot smärtsamma stagnationer (bi syndrom) som t.ex. reumatisk värk och stelhet i de nämnda områdena.

Värk (bi syndrom) delas upp i fyra grupper:

 • Vind (feng bi): Vandrande värk (xing bi) som förflyttar sig i kroppen eller berör olika leder på olika tider. Naturen av vind  är att ”röra på sig” eller ”förflytta sig”. Örter som skingrar vind kombineras ofta med örter som stärker blodcirkulationen.
 • Blockering av kyla (ban bi): Kraftig fixerad värk (tong bi) blir sämre vid kallt klimat och är kopplad till begränsad rörlighet. Eftersom den är relaterad till kyla (yin), måste värmande (yang) örter användas för att förmå skingra vind-fukt och kunna lindra värken.
 • Blockering av fukt (shi bi): Molande fixerad värk och smärta (zhao bi) känns igen genom stelhet och tyngdhetskänsla som blir sämre vid fuktigt klimat. Vanligtvis finns svullnad och bortdomningar av hud och muskler. Vid blockering av fukt används örter som omvandlar vind och fukt.
 • Blockering av hetta (re bi): Värk och svullnad med röda leder (inflammation) som blir sämre vid värme. Det kan även finnas feber, törst och en snabb puls med i bilden. Här är den primära patogenen hetta, så neutrala eller kylande örter kombineras oftast med örter som renar fukt-hetta, dränerar eld eller rensar ut gifter.

Angelica pubescentis, Radix (Du Huo)

Kvalitet: Kryddig, bitter, varm, aromatisk

Meridianer: Urinblåsan, njurarna

Funktioner

 • Skingrar vind-fukt och lindrar värk: Reumatisk värk, bortdomningar och tyngdhetskänsla, speciellt av ländryggen, knäna och benen. Huvudvärk.
 • Skingrar vind-kyla: Frossa, huvudvärk, inga svettningar.

Gentiana macrophylla, Radix (Qin Jiao)

Kvalitet: Kryddig, bitter, lite kall

Meridianer: Levern, gallblåsan, magsäcken.

Funktioner

 • Skingrar vind-fukt, mildrar senorna och lindrar värk: Generell reumatisk värk, ledkramper och stelhet, speciellt i armar och ben.
 • Renar hetta och fukt-hetta: Röda inflammerade leder, svullnad och smärta, feber. Lever- och gallblåsbesvär.
 • Befuktar tarmarna: Torr förstoppning.

Mori alba, Ramulus (Sang Zhi)

Kvalitet: Bitter, söt, lite kall

Meridianer: Levern

Funktioner

 • Skingrar vind-fukt och öppnar meridianerna: Reumatisk värk och bortdomningar, speciellt i den övre delen av armarna.
 • Befrämjar urinering: Generell vätskeansamling.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *