Jord elementet

Relation till Naturen – Jord elementet är relaterat till moder jord. Den närande jord som föder alla växter och träd – och oss.

För att vara nyttig, fertil och närande, behöver jord elementet fukt. Tidigare har Kinesisk medicin kallat jord elementet för “dojo”, vilket betyder övergång, en kort tid som “jordar” och skapar stabilitet när en årstid förändras till nästa. Det är anledningen till att de första traditionella illustrationerna för 5 elements teorin alltid hade jordelementets symbol i mitten. Idag sägs jord elementet vara relaterad till sensommaren, precis innan hösten kommer, när årstiden blir mer yin (mörkare, kallare). Sensommaren är den tid då naturen ger oss den mat den tillverkat, mogen och redo att plockas. Vår tillväxt och styrka, intellekt och känslor är beroende av kvaliteten från vår skörd. Jordens kraft är stabilitet. En person med ett friskt jordelement känner sig centrerad och lugn, även i tider av förändringar. Klimatet är fuktighet, som befuktar och när jorden och på ett liknande sätt i kroppen. Naturen av fukt är tung och får saker att gå långsammare.

Akupunktur meridianerna relaterade till jord elementet är mjält- och magsäcksmeridianerna.

Mjältens funktioner

Jord elementet kontrollerar nedbrytningen av föda och upptaget av näring: Magsäckens funktion är att bryta ner föda och skicka den rena delen till mjälten för omvandling och extrahering till ren essens för att bilda energi (qi) och blod för användning av kroppen. Den rena delen distribueras till lungorna för syresättning och sedan till hjärtat, som pumpar det syre- och näringsrika blodet runt i kroppen.

Mjälten kontrollerar även qi´s uppåtgående och sammanhållande energikraft och därigenom ansvarar mjälten för att hålla organen på plats och blodkärlen starka så de inte läcker.

Läpparna är mjältens känselorgan: När mjälten är frisk, kan läpparna och munnen urskilja de fem smakerna. Bleka läppar tyder därmed på en obalans.

Muskeltonus: Mjältens funktion att transportera qi till hela kroppen försäkrar att musklerna, händerna och fötterna får en god styrka och tonus.

Magsäckens funktioner

Magsäcken mottager och bevarar mat: Magsäckens funktion är att bryta ner föda och separera ut den rena essensen för att skicka den vidare till mjälten för omvandling till ren essens för att bilda energi (Gu Qi). Magsäcken skickar den orena delen ner till tunntarmen för ytterligare bearbetning.

Magsäckens qi är nedåtgående: Den naturliga funktionen hos magsäcken är att sända qi neråt för ytterligare processer. Om denna nedåtgående funktion inte fungerar och går uppåt istället (rebellisk qi), leder det till sura uppstötningar, hicka, illamående och uppkastningar.

Sinnet

Jord elementet ger oss förmågan att nära och stödja andra, sympati samt förmågan att kunna “bryta ner” stora mängder av information och kunna extrahera det väsentliga. När magen och mjälten förlorar sin funktion att kunna smälta och bearbeta känslor och tankar uppstår grubbel och tvångstankar.

När jord elementet är sunt och fri från blockeringar, hjälper det oss i vårt sökande efter harmoni och ger oss kapaciteten för att tänka, studera, koncentrera oss och minnas, eftersom den tillför hjärnan med lyftande, energirik och ren information.

Vårt intellekt sägs innebo i jord elementet, och när elementet är i balans kan tankar, åsikter och uppfattningar lätt formas. Det hjälper också att hålla oss jordade och känna en form av stabilitet, även då livet kan vara i kaos. Det försöker balansera upp- och nedgångar och på så sätt balansera våra känslor.

Konstitution

En individ med jord elementet som personlighet ses som lätt att komma överens med, lojal, självsäker och förutsebar. Denna person gillar att vara involverad och önskad. Han eller hon gillar att balansera och harmonisera situationer, men vill inte vara en ledare. De är närande och stödjande, precis som moder jord, gillar att socialisera med vänner och familj. De försöker att lugna dispyter till allas belåtenhet. De har förmågan att skapa avslappnade miljöer och deras känslomässiga behov är att vara önskad!

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *