PMS besvär

Premenstruellt syndrom (PMS) är ett vanligt förekommande tillstånd som oftast enkelt kan bli avhjälpt med kinesiska örter.

Enligt moderna västerländska evidens är PMS kopplat till den hormonella balansen av östrogen och progesteron. Ofta kan kvinnan uppleva psykiska besvär som nervositet, irritation, aggressivitet, nedstämdhet, humörsvängningar och depression men även fysiska besvär som vätskeansamling, ömma bröst och svullen mage.

Från en traditionell österländsk synvinkel relateras dessa besvär till stagnation av leverns Qi. Eftersom leverns Qi bevarar blod och reglerar det fria flödet av Qi, är det nästan alltid levern som är involverad vid obalanser relaterade till menstruation. När leverns Qi flödar fritt är också menstruationscykeln jämn. Därför inkluderas örter som reglerar Qi för pms-besvär, men även blodstärkande örter som Dang Gui och Vit pionrot.

PMS anses vara ett vanligt tillstånd och inte en sjukdom. Män kan också ha en stagnation av lever Qi. Även män upplever då nervositet och irritation. Inom kinesisk lära handlar det om att hela tiden återskapa inre balans – i kropp och sinne.

Exempel på Kinesiska örter som används vid PMS

Angelica sinensis, Radix (Dang gui)
Kvalitet: Söt, kryddig, varm
Meridianer: Levern, hjärtat, mjälten
Funktioner: När blodet och reglerar menstruationen:
– vid allmän blodbrist: Blekt ansikte, suddig syn, hjärtklappning.
– vid hjärta blodbrist: Hjärtklappning, sömnproblem och oro.
– vid menstruationsbesvär: Oregelbunden menstruation, utebliven menstruation, mensvärk, blekt och knappt mensblod. Stärker blodcirkulationen och harmoniserar blodet: Buksmärta och PMS.

Paeonia lactiflora, Radix alba (Bai Shao) / Vit pionrot
Kvalitet: Bitter, söt, kylande
Meridianer: Levern, mjälten
Funktioner: När blodet och reglerar menstruationen: Mensvärk, oregelbunden menstruation. Frigör stagnation av leverns Qi och lindrar värk: Hypokondrisk värk, buksmärta.

Bupleuri chinense, Radix (Chai Hu)
Kvalitet: Bitter, kryddig, lätt kall
Meridianer: Gallblåsan, levern, perikardium.
Funktioner: Sprider lever Qi: Yrsel, buksmärta, huvudvärk och humörsvängningar. Oregelbunden menstruation, PMS och mensvärk. Buksmärta och oregelbunden avföring.

Poria cocos, Sclerotium (Fu Ling)
Kvalitet: Söt, neutral
Meridianer: Mjälten, lungorna, hjärtat
Funktioner: Befrämjar urinering och dränerar fukt: Ödem, svårt att urinera, diarré, urinträngningar, grumlig urin.
Stärker mjälten, omvandlar slem och harmoniserar centrum: Diarré, aptitlöshet, svullen buk, yrsel, huvudvärk.

Cyperi rotundi, Rhizoma (Xiang Fu)
Kvalitet: Kryddig, bitter, varm, aromatisk
Meridianer: Levern
Funktioner: Aktiverar Qi, sprider leverns Qi och bryter upp stagnation: Bröst- och hypokondrisk smärta och utspändhet. Humörsvängningar. Matsmältningsbesvär. Reglerar menstruationen: Oregelbunden menstruation, mensvärk, PMS, ömma bröst.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “PMS besvär

 1. Camilla Bodèn

  HEJ!
  kvinna 42 år, alltid haft svår pms med humörsvängningar,ömma bröst,riklig mens etc.
  Senaste 7 åren värre ömma bröst ca 2 1/2 veckor innan, trött, ledsen, känner mer oro och stress i kroppen innan mensen som kommer regelbundet, blöder ca 7 dagar totalt. Är sjukskriven för utmattningssymptom samt underfunktion sköldkörtel (äter levaxin) sedan 4 år tillbaka, jobbar idag ca 60 %.Har testat fram en stor zinkbrist som jag äter zink för samt andra vitamoner och mineraler.
  Kan du rekommendera något medelmot min pms.
  Mvh
  Camilla

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Camilla,
   Du kan prova Ziziphus & Albizzia (relax). Örterna hjälper bl.a. att lugna stress och oro.

   Reply
 2. Emma

  Hej, intressant sida. Jag undrar vad “harmony” är för något? Klickar jag på länken kommer jag bara till någon sida… Undrar om det skulle kunna hjälpa mot min pms? De värsta symptomen är nog sömnlöshet och ilska, och att jag känner mig stressad. Jag är 25.

  MVH/ Emma

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Emma, ja Harmony produkten var ämnat för pms. En örtkombination som bl.a. frigör stagnation av leverns qi. (ilska är kopplat till levern enligt tcm). Vi har den inte i lager just nu.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *