Tungan

Tungan – ger en bra bild över personens inre balans. Det sägs att tungan ger den enda bilden på insidan – från utsidan. Tungan ger mängder av information och vad som betraktas är:

 • Tungans färg
 • Tungans form
 • Tungans beläggning
 • Utbredning av sprickor och prickar.

En normal tunga är fräsch och rosa, har en jämn och symetrisk form, utan sprickor och prickar och skall ha en tunn beläggning av fukt.

Tungans färg

Blek tunga: Indikerar brist på Qi, yang eller blod.

Röd tunga: Indikerar hetta. Området som är rött visar vilka organ som är involverade och desto djupare röd – desto mer hetta. Kinesiska örter som renar “hetta” inkluderar Wellness som används vid förkylningar, halsont etc. samt Detox som stödjer leverns, njurarnas och tarmens utrensningsfunktion.

Röd-lila tunga: Rödheten indikerar hetta medan den lila färgen påvisar stagnation av blod.

Blå-lila tunga: Stagnation av blod. Orsaken kan vara kyla eller en underfunktion av något organ eller substans.

Blå tunga: Vid akuta tillstånd eller livshotande tillstånd blir tungan blå pga. Syrebrist men vid kroniska tillstånd kan orsaken vara en längre tids inre kyla som skadat yang-energin i kroppen.


Tungans form

Svullen tunga: Svullen tunga betyder brist – Qi eller yang, Se Recharge vid Qi-brist och VitalizeX vid yang-brist, eller att det finns hetta i kroppen. Om tungan är blek och svullen indikerar det Qi eller yang brist, medan om tungan är röd och svullen finns det hetta. En svullen tunga med tandavtryck indikerar mjälte-qi brist.

Tunn tunga: En tunga som verkar tunnare än normalt och även lätt krympt indikerar brist på kroppsvätskor. Om tungan dessutom är blek handlar det om blodbrist medan en röd och tunn tunga indikerar yin-brist. Tungan kan även vara torr.

Svullen i ett område: Svullnad inom ett visst område indikerar ett organ problem i det området. Svullna kanter indikerar en försvagad mjälte medan en svullen tungspets indikerar ett hjärtproblem. Likaså en svullnad mellan tungspetsen och mitten hänvisar till lungorna.


Tungans beläggning

Färg beläggning: Färgen indikerar naturen av problemet. En vit beläggning – kyla, en gul beläggning – hetta, en smutsig grå indikerar fukt eller stagnation av mat. En “generell” produkt som hjälper rensa ut fukt och hetta ur kroppen är Detox.

Tjockleken på beläggningen: Desto tjockare beläggning, desto djupare eller större är problemet.

Beläggningens plats: Indikerar platsen på obalansen.

Avsaknad beläggning: Indikerar för lite kroppsvätskor pga. En yin-brist som ofta uppstår på en röd tunga (hettan konsumerar kroppsvätskorna).

Torr/blöt beläggning: En torr beläggning indikerar hetta eller brist på Qi eller yang. En blöt beläggning som kan vara kladdig och stickig påvisar fukt pga. Kyla. Läs mer på sidorna Qi, rep. Yang. Vid Qi-brist rekommenderas Recharge. Vid yang-brist VitalizeX.


Sprickor och prickar

Sprickor: På samma sätt som en svullen tunga hänvisar till överskott vätska (eller hetta) indikerar sprickor inre torka. Sprickor kan finnas med och utan tungbeläggning och man måste isåfall ta båda i hänsyn.

Plats av sprickorna: Betydelsen av sprickorna bedöms av dess djup och plats. Desto djupare sprickor desto alvarligare eller djupare tillstånd. Platsen hänvisar till organ. Generellt sprida små sprickor indikerar torka i magsäcken och eventuellt en mjälte yin brist. Kraftiga sprickor indikerar njure yin brist. Vertikala sprickor på sidorna av tungan indikerar mjälte qi eller yangbrist. Tungan är då också oftast blek. En vertikal spricka i centrum indikerar ett problem med magsäcken eller hjärtat beroende på sprickans längd. Om sprickan inte följer ända upp till tungspetsen är det et magproblem medans om sprickan når ända fram till tungspetsen finns känslomässiga problem relaterat till hjärtat. En formula stärker yin och blod är Replenish.


Prickar

Prickar påfinns på olika platser och i olika färger. Platsen indikerar organ och färgen problemet. Röda prickar indikerar hetta, lila – stagnation av blod och bleka prickar indikerar qi-brist. Storleken och mängden på prickarna indikerar graden av obalans.

 

Print Friendly, PDF & Email

93 thoughts on “Tungan

 1. nadja

  Hej,
  Jag har en spricka längst fram i tungan. Vad innebär det att ha problem med hjärtat? Jag har inte haft problem hittils. Jag har dock magkatarr.

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Nadja,
   Det kan bero på för mycket hetta (värme/hetta – en yangenergi, som torkar ut fukt – yin), eventuellt orsakad av mental stress som i sin tur påverkat magen. Dvs det behöver inte alls vara ett “fysiskt” problem. Du kan alltid uppsöka ngn akupunktör för att få en fullständig TCM diagnos. Klicka på länken akupunkturförbundet.
   Mvh
   Stefan

   Reply
   1. jossan

    Hej jag har haft problem med min tunga nu i hmm 4 år nu om inte mer min tunga har altid sett hemsk ut jag har ihåliga strek på båda sidorna av tungan och så har jag i mitten av tungan en rak ihåliga strek min tunga är bred och svulen jag har haft nu enliten prick ser ut som en vårta liten typ storlek av en fine men den har växt nu sista tiden har den längst fran i tungan haft deb i ca 2 år min tuna är alltid tår nu har jag fått en dåkig vana sitter och biter på tungan vart op vårdcentralen men dom da att det inte är något

    Reply
 2. Victor

  Tack!

  Fast var hos närakuten och där sa min läkare att det inte inte var något speciellt, min lilla "kula" i tungan och att man bara skulle vänta och låta det gå över. Jajja!

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Victor,
   Du frågade om Qi- respektive yangbrist. Din lilla “kula” i tungan… är något annat. Hursomhelst, lycka till!

   Reply
 3. Jessica

  Jag håller på att försöka eliminera candida i mig, bland annat på tungan. Där är också det första stället som det visat sig hända något (positivt), beläggningen/svampen försvinner men avslöjar då extremt många vertikala djupa sprickor från ungefär mitten av tungan, vertikalt framåt mot spetsen men inte längst fram där det indikeras på bilden som hjärtat. Inte dit, men hela centrerade delen ser helt skadad ut. Sen har jag tandmärken på båda sidorna av tungan och nån äckel-lila färg där, tungan i övrigt är ganska mörkrosa/röd. Låter inte speciellt bra va?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Jessica,
   Från en traditionell kinesisk synpunkt är det tecken på: torka, tandmärkena har med qi-brist att göra och den “lila” färgen står för stagnation av blod. Qi (kraften) rör blodet enligt TCM. Hursomhelst, det behöver inte alls vara så illa som det låter. Jag rekommenderar dig istället att besöka ngn akupunktör. Se länken på sidan till Akupunkturförbundet.
   Lyckat till
   /Stefan

   Reply
 4. F

  Hej. 
  Jag har svullen tunga med tandmärken vilket  medför att tungan känns en aning avdomnad och bidrar till lite sluddrigt tal. Detta fick jag efter en period då jag var deprimerad pga en separation. Nu mår jag dock bättre men detta problem består.  Min läkare säger att det beror på stress, men vet inte vad man kan göra åt det. Vad tror du? 

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Filip,
   Din läkare kan ha rätt, dvs att du är “stressad”. Jag rekommenderar dig dock att uppsöka en akupunktur för diagnos. Lycka till.
   Mvh
   Stefan Karlsson

   Reply
 5. Sanna

  Hej Stefan.
  Jag besväras av djupa sprockor på sidorna av tungan, med vita svullna prickar, ser ut att vara tungan som på något sätt svullnat. Små sprickor uppe på tungan med gul/grå beläggning mitt på tungan med röda prickar baktill på tungan. Får obehag av att äta och att dricka varmt. Har en tarmsjukdom + känslighet mot gluten och laktos. Har nyligen sjukskrivits för stress. Förstår att jag har obalans i kroppen, men vet inte i vilken ända jag ska börja. Kan du möjligen ge råd? Mvh
  Sanna

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Sanna,
   Av den kortfattade information du ger, verkar det vara ngt syndrom med fukt-hetta. Det bästa tipset jag kan ge är att du kontaktar en akupunktör i närheten där du bor. Förmodligen kan du må bra av t.ex. RELAX eller DETOX, men det är bäst att du träffar en lokal akupunktör som kan göra en fullständig diagnos.
   Lycka till
   /Stefan

   Reply
 6. A-M

  Hej,

  Min tunga har inte en jämn och symmetrisk form utan är alldeles kantig (som kantiga vågor) på sidorna och fram. Vad innebär det?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej A-M,
   Du menar tandavtryck? som vi kallar det för. Isåfall qi-brist. Men det behövs mer info för att säkerställa en TCM diagnos. Det bästa är om du kontaktar ngn akupunktör i området där du bor. Det finns en länk på sidan till Svenska Akupunktur förbundet.
   Lycka till
   /Stefan

   Reply
 7. H

  Hej, har en vit beläggning över hela tungan och har en spricka nära spetsen av den, är det någon allvarligt och vad kan det betyda?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej,
   Det är förmodligen ingenting allvarligt. Tungdiagnos är endast en av flera diagnosmetoder akupunktörer använder sig av, därav är det svårt för mig att besvara din fråga. Jag rekommenderar att du kontaktar någon på akupunkturförbundets sida. Lycka till!
   /Stefan

   Reply
 8. michelle

  hej! jag har sprickor på hela tungan..
  dem är djupare i mitten.. men har inga
  sprickor längst fram på tungan.. där
  har jag en vit flik som sticker upp istället..
  Vad kan de va för fel då? jag har blåsljud
  på hjärtat.. också ont i vänstra bröstet.. sen ont
  längst ned på magen påvänster sida..

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Michelle,
   Tungdiagnos är endast en av flera diagnosmetoder akupunktörer använder sig av, därav är det svårt för mig att besvara din fråga. Har du varit i kontakt med din husläkare? Om inte, be om en undersökning. Om allt är ok rekommenderar jag att du kontaktar någon på akupunkturförbundets sida. Lycka till!
   /Stefan

   Reply
 9. E

  Hej, för ett par dagar sen fick jag en vit smärtande prick på tungspetsen, den är som sagt vit och ganska så liten, ser ut som en blåsa. Den gör helt sjukt ont om jag råkar röra vid den osv. Vad kan det vara? Måste jag kolla upp det? Kan det smitta min pojkvän?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Emelie,
   Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med det. Om du känner dig orolig tycker jag att du kontaktar din husläkare.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 10. Fred

  OK!
  Vaknar ibland med tand-avtryck i tungan, har en till två sprickor i mitten på tungan men ej fram till spetsen.

  Är detta Qi-brist enligt dig och är det isådanafall “Recharge” som behövs?
  /F

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Fred,
   Ja det låter som Qi brist. Finns det andra besvär som t.ex. trötthet, matsmältningsbesvär, lätt för förkylning? Ja, då är det förmodligen Qi brist och då passar Recharge in i bilden. Är tungan dessutom blek, kan det vara Qi plus blodbrist.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 11. weronica

  sedan i går har jag en svullen tung spett på vänster sida och gjorde kanon ont i början nu är det bättre med det och svullnaden har gått ner är det hjärtat det handlar om ?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Weronica,
   Förmodligen inget allvarligt. Tungdiagnos är endast en av flera diagnos metoder akupunktörer använder sig av, därav är det svårt för mig att besvara din fråga. Jag rekommenderar att du kontaktar någon på akupunkturförbundets sida för en fullständig TCM diagnos. Lycka till!
   /Stefan

   Reply
 12. William

  Hej!
  Min tunga är i stort sätt normal, rosa och rätt så fuktig, men jag har väldigt många prickar bak på tungan, i det området man inte ser när man visar tungan, dom är ganska stora och knall röda , jag är väldigt orolig över detta, har alla sådana prickar eller är det nåt fel?

  Reply
 13. annelie fagerlund

  Har en svullen blek tunga med tandavtryck , har under en tid varit trött och flåsig , så det kan då vara blodbrist och en obalans i mjälten ? Orsak ?
  Skulle vara intressant att veta.

  Reply
 14. Ana

  Hej ! Min kille har vit beläggning på hans tunga. Han hade den i början när vi träffades sen hade vi paus i relationen och under den pausen beläggning försvann nu är vi tillssammans igen och vit beläggning är tillbaka. Han tror att det berör på mig. Jag har ingen beläggning på tungan men lite sprickor och de har jag alltid haft.
  Snälla hjälp.

  Reply
 15. Mayra

  Hej jag har röda prickar längst bak på tungan på lite på varje sida av den fast i bak. Det gör ont när jag sväljer eller använder tungan på något sätt, vad betyder det? Behöver jag vara orolig ?

  Reply
 16. Pernilla

  Hej!
  Har sedan 20 år tillbaka en grågul beläggning på tungan som medför dålig andedräkt, denna beläggning måste jag skrapa bort varje dag men som återkommer hela tiden. Har varit hos läkare men de har ej hjälpt mig mer än att svampodlingen var negativ. Har också tandavtryck på tungans kanter. Skulle vara tacksam för att veta vad det är och hur man kan åtgärda detta.
  Mvh Pernilla

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Pernilla
   Vänligen kontakta en akupunktör (klicka på länken akupunkturförbundet). Du kan även prova att undvika mejeriprodukter samt läsa mer om jordelementet på hemsidan, samt bloggposten om Kosten och de fem smakerna.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 17. Alex

  Hej!
  Min tunga är svullen på vänster sida(cirka 1 cm) och det brukar komma och gå , jag skulle vara tacksam om jag fick veta vad/varför det blir så , det gör inte ont men är riktigt obehagligt.

  Reply
 18. Me

  Hej

  Man kan säga att jag har allt på samma gång. Hela min tunga är nästan lila. Sprickor över hela tungan, främst i mitten och på båda sidorna. Vissa av dem är så djupa att de blir ett litet hål och svider. Har även vit beläggning här och var. Tandavtryck. Prickar över hela tungan, ser ut som om “tung håret” har svullnat upp.

  Inte första gången jag har så. Vad kan det bero på?

  Tacksam för svar.

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Zulfira,
   Jag rekommenderar dig att du tar kontakt med en akupunktör på din ort som kan göra en fullständig TCM diagnos. Sök efter svenska akupnktur förbundet.
   Lycka till
   Stefan

   Reply
 19. Hanna

  Hej!
  Under sen senaste veckan har jag var sjuk. Både ont i halsen och feber och en förkylning. Men har ingen svullen hals. Och nu har jag märkt att min tungar prikig och vit, den ser ut som en drak hud med massa prickar (men tunganr vit) och efter som
  jag är under 18 blir jag rädd. Vad kan prikarna bero på?

  Reply
 20. Ida

  Hej.
  Jag har fått en blek och lite svullen tunga med en spricka i mitten. Den sträcker sig inte hela vägen fram till spetsen. Kan även se tandavtryck på sidorna. Vad ska man göra åt detta? Är det stress/ångest?
  //Ida

  Reply
 21. Anna

  Jag har märkt det senaste året att jag har en rätt tunn vit beläggning på min tunga. Och när jag sträcker ut min tunga så blir den väldigt hög, det går alltså inte riktigt att böja tungan uppåt för att den är så hög, det är väldigt jobbigt…

  Reply
 22. Caroline

  Hej. Jag är 24 år och sedan jag var liten haft små
  svarta prickar på Hela tungan. Inga söm stör men som
  jag enda skäms för.
  Vad kan man göra åt det?

  Reply
 23. Anna pettersson

  Hej jag undrar över min 4 åriga dotters tunga..
  Hon hadde från början en liten grop som är lite röd.. men enna grop ahr blivit större nu och jag inbillar mig att den kommer med en förkylning..
  Hon har både mjölk-soja protinallegi
  mvh Anna

  Reply
 24. Emma

  Hej!
  Jag märkte idag att vid bakre tungan så har jag en röd prick och det känns varje gång jag rör tungan eller försöker äta eller dricka.
  har dock också nån vit prick vid samma sida, vid närheten av helasen, vet dokc inte om de här ihop med de på tungan.

  Reply
 25. Sumaija

  Hej jag undrar över att jag har svarta pricka på tungan längst fram är de normalt? har haft det så långt som ja kan minnas

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Sumaja,
   Svarta prickar indikerar oftast stagnation av qi och blod, men kan över betyda hetta i blodet.

   Reply
 26. M

  Min tunga är blek, ganska mjuk och tjock. Horisontella repor vid området lungor och mage. Längst bak på tungan är det små knölar, som vårtor.
  Vad betyder detta?

  Reply
   1. Stefan Post author

    Hej Mirja,
    “knölarna” du nämner. Kan det vara “papiller” som har med smaksinnet att göra? Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Smaksinne
    Isåfall, lugn de är helt naturliga och normala.
    Angående blek tunga. Enligt traditionell kinesisk medicin betyder det blodbrist eller “tomhet blod”. Kvinnor kompletterar då gärna kosten med örter som finns i kosttillskottet “precious” och finns på shop.qi-elements.se
    Lycka till
    /Stefan

    Reply
 27. marie

  Hej, om man har fått diagnosen Geografika. Vad innebär det och vad beror det på att man får det? Vad kan man göra åt det?
  Tack på förhand!

  Reply
 28. marie

  Det hette inte Geografika utan Lingua Geografica. Är det obalans i kroppen när man får det? Vad kan jag göra? Vissa dagar är värre än andra, hela tungan är drabbad.
  Tack.

  Reply
 29. ida

  Hej!
  Jag har en röd större fläck höger sida fram på tungan som sticker lite, resten av tungan ser väldigt tjockhårig ut med vit beläggning, men brun nu efter kaffe..ser otäckt ut.
  Jag går på pulverdiet sen ett tag tillbaka, kan det bero på det? brist på något?
  mår prima i övrigt.

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Ida,
   Den vita beläggningen är troligtvis ett tecken på överskott fukt (vätska) i kroppen.
   Att du mår “prima” är ett gott tecken. Fortsätt med det.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 30. Emmy

  Hej! Jag undrar lite om min tunga… Jag har en grå beläggning längre bak på tungan, det finns även röda prickar mitt i beläggningen. Jag har även problem med en av mina halsmandlar som är större än den andra, den är röd och jag får ont i halsen med jämna mellanrum.

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Emmy,
   Jag tycker du skall gå till din husläkare och ta prover på halsmandlarna. Eventuellt har du en mindre infektion?
   Om allt är ok hos husläkaren kan du alltid prova “Wellness” som finns på shop.qi-elements.se , som hjälper att rensa ut “vind-hetta” som ofta är relaterat till just hals och svalg.
   Lycka till!
   /Stefan

   Reply
 31. Khaled

  Hej Stefan! Det är så att min pappa har en svullen tunga på vänster fram av tungan, när han drar ut tungan så på den vänstra sidan ovanför tungan (på tungan) finns en vit punkt. det är rött på sidorna av tungan. Lärkarna säger att det är oral lichen planus. Men vi vill få reda på lite mer ur din synvinkel vad det kan vara och vad man kan göra. Finns det örter eller något som kan hjälpa oss på någotvis.

  Reply
 32. sara

  hej jag har ett mörkt brunt/svart märke i främre drlen av tungan? jag tror jag fick det för att jag brände mig men det var ett tag sen så hur kan jag få bort det?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Sara,
   Jag tror mer att det är en fråga som din husläkare kan bedöma bättre.
   Lycka till

   Reply
 33. Helena

  Hej jag har tandmärken på sidorna och har haft det över ett år. tror det kommit i samband med alla missfall jag har haft. 4st.. min akupunktör har sagt att jag även har lite ryckningar. vad innebär det??

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Helena,
   Tråkigt att höra om missfallen. Jag vet inte vad du menar med “ryckningar”… tungan? Isåfall menar han “inre vind”, det uppstår ofta vid t.ex. tomhet blod i levern (en form av blodbrist kan man säga) alt orsakad av stress.
   Svårt för mig att svara bättre utan att jag sett dig. Hoppas det är något svar. Läs mer om vind och tomhet blod på hemsidan och se om det stämmer?
   Lycka till
   /Stefan

   Reply
 34. Fa

  Hej! Jag har haft problem med eksem ,svamp sen jag varit liten. Jag har ätit
  lamisil tabletter och blev av med mycket av det men har kvar lite ,känns som det sitter under huden.och spökar. Jag har även beläggningar på tungan ,vita ojämna ringar liksom och så är tungan sprucken på kanter och ovan på ,det är så jobbigt och vill bara bli av med det,så ofräcsht och obehagligt. Vad kan jag göra och vad beror på det?

  Reply
 35. Nathalie

  Hej jag har ofta återkommande problem med en eller två vita prickar som gör ont när jag rör på tungan, de sitter oftast på höger sida och vid den del som nuddar tänderna! Är det något farligt? Eller något jag bör tänka på eller söka vård för?

  Tacksam för svar!

  Reply
 36. Nathalie

  Har även en tjock grå aktig beläggning längstbak på tungan som sträcker sig till mitten av tungan som en pil! Är väldigt torr i munnen om natten så får ofta dricka 1 liter vatten per natt och det är väldigt jobbigt men kan inte andas tillslut om jag inte gör det!

  Vad saknas? Äter en hel del vitaminer och järn rikt

  Reply
 37. konrad

  Hej!

  långt långt back på min tunga har jag några “gula fläckar”, ser ut som var mer. jag måste sträcka långt ut den för att se dem. vad är detta? vill inte påstå att dem är vita. gör inte ont om man kör med tandborsten på dem. har hänt det kommit lite blod engång jag borstat.

  tac för ditt svar!

  mvh konrad

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Konrad,
   Det är svårt att uttala sig om dina “gula fläckar” utan att se dem. Observera att “tungdiagnostik” är en av flera diagnos metoder som används inom Kinesisk medicin. Jag rekommenderar att du kontaktar en duktig akupunktör på din ort.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 38. Julia

  Jag har som en lång spricka som sträcker sig ut till slutet av tungan men har tidigare inte gjort det utan har märkt det på senare tid och har två små sprickor brevid, i mitten av tungan ser de ut som jag skulle ha opererat mig och fått ärr av stygn eller liknande , borde jag kolla upp om det är något fel?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Julia,
   Observera att “tungdiagnostik” är en av flera diagnos metoder som används inom Kinesisk medicin. Jag rekommenderar att du kontaktar en duktig akupunktör på din ort.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 39. Katarina

  Hej. Har mycket beläggning på tungan men även en röd fläck ca 2cm lång till vänster om mitten. har även små prickar på hela tungan. Är trött, enormt stressad (inre stress som jag inte får bukt med), magkatarr, tappat all energi o livslust, psoriasis, ofta ont i hals och en svullen mandel, samt lätt för att bli förkyld. Någon aning om vad det kan vara o har du några rekommendationer? Kan tillägga att jag är törstig för jämnan. Fick barn i januari o ammar fortf delvis.

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Katarina,
   Jag rekommenderar att du kontaktar en duktig akupunktör på din ort. Tungdiagnos är endast ett verktyg.
   Lycka till!
   Mvh
   Stefan

   Reply
 40. Daniel

  Hej!
  Ganska orolig för min tunga…
  Den är både gul och vit, samt har rätt många sprickor i mitten. Förstår inte heller riktigt vad som menas med kyla och hetta?
  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning, Daniel

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Daniel,
   Vit/gul beläggning – fukt-hetta. Sök en akupunktör på din ort och fråga efter ett örtkosttillskott mot fukt-hetta.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 41. Mariah Johansson

  Hej! Har så länge jag kan minnas haft sprickor på tungan men inte förstått förens på senare år att det inte är normalt. Under tonåren besökte jag en homeopat som tittade i mina ögon och frågade om jag varit med om något traumatiskt, de såg ut som ett barns ögon från kriget sa han. Jag blev så rädd (för min uppväxt har varit allt annat än lätt) över det han kunde se att jag aldrig vågade gå tillbaka. Men nu femton år senare var jag hos optikern nyligt (har försökt testa ut linser) och efter en undersökning visade det sig att jag inte kan ha linser pga att mina hornhinnor är jätteärriga. Ett samband, vad vet jag? Jag skulle nu behövt hjälp med att söka rätt hjälp…

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Mariah,
   Sprickor är tecken på “torka”, det kan t.ex. bero på tomhet yin och eller blod. Tungan är bara en spegel på kroppens inre miljö. Den vita beläggningen betyder överskott “fukt” inom TCM. Andedräkten kommer från magen. Men, tungan är bara en av flera “diagnos-metoder” inom kinesisk medicin. Och jag kan inte bedömma någons hälsa över internet utan att träffa personen. Jag rekommenderar dig att uppsöka en akupunktör på din ort.
   Lycka till!
   Stefan

   Reply
 42. Nicklas

  Hej jag har ett problem med min tunga och andedräkt, jag har en vit beläggning på min tunga, jag har även dålig andedräkt ganska ofta, även fast jag vita tänder, Jag borstar tänderna varje dag, morgon, kväll, minst 2 minuter, ibland 2 gånger sedan efter jag har borstat tänderna så efter 1 timme har jag dålig andedräkt, ibland en halv timme. Jag kan skrapa bort den vita beläggningen från tungan med tex en handuk och borsta med en tandbortst , då blir min tunga vanligt röd men lite lite beläggning kvar. Varför har jag den vita bellägninen för? Ibland känns det som det är lite surt på min tunga med om jag har druckit juice. Snälla hjälp, har haft de här problemet i många månader nu.

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Nicklas,
   Tungan är bara en spegel på kroppens inre miljö. Den vita beläggningen betyder överskott “fukt” inom TCM. Andedräkten kommer från magen. Men, tungan är bara en av flera “diagnos-metoder” inom kinesisk medicin. Och jag kan inte bedömma någons hälsa över internet utan att träffa personen. Jag rekommenderar dig att uppsöka en akupunktör på din ort.
   Lycka till!
   Stefan

   Reply
 43. Hannah

  Hejsan! I två dagar har ja gått me ont i tungan, först idag tittar ja på tungan i spegeln och den är helt blå, och massa små röda prickar, tungan känns tunnare än vanligt och lite svullen nästan ute vid tungspetsen, jag börjar bli otroligt orolig. Jag har även värk i hela kroppen (som träningsvärk) fast ja inte tränar + att jag snabbt har glömt saker vid vissa tillfällen. Är det något med mina lungor? Jag röker ju. Är livrädd! Tacksam för svar!

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Hannah,
   Om du är orolig bör du kontakta din husläkare först.
   Tungan är bara en av flera “diagnos-metoder” inom kinesisk medicin. Och jag kan inte bedömma någons hälsa
   över internet utan att träffa personen. Så om alla prover är bra hos läkaren kan du alltid
   uppsöka en akupunktör på din ort.
   Lycka till!
   Stefan

   Reply
 44. lisa

  hej, jag har röda prickar långt in på tungan, farligt? vad kan man göra för att bli av med dem? också har jag vitbeläggning över tungan också har läst lite om det men står bara att jag ska använda tungskrapa men det fungerar ju inte! finns det något annat jag kan göra?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Lisa,
   Det är svårt för mig att besvara vissa frågor per distans. Röda prickar långt in, menar du långt bak eller? Det kan vara körtlar och helt naturliga. Vit beläggning betyder oftast fukt. Ta kontakt med en akupunktör på din ort och fråga efter örter och kostrådgivning så kommer beläggningen snart försvinna.
   Lycka till
   /Stefan

   Reply
 45. Viktor

  Hej,
  Jag har grå/vit och lite gulaktig beläggning lång bak på tungan samt röda “vårtor” där bak och ner i svaljet och på båda sidorna av tungan.
  Samt att det är smärta till och från under vänstra revbenen(vet inte om det här ihop).
  Har använt tungskrapa vichy vatten osv. då fick jag bort det som var längst fram på tungan.
  Men det där bak försvinner ej.
  MVH
  Viktor

  Reply
 46. Milou

  Hej, jag har en fråga.
  Jag är lite orolig men känner att det skulle vara för pinsamt att ringa någon vårdcentral eftersom det kanske bara låter löjligt, så jag frågar här istället.
  Det är så att jag har röda prickar på min tunga, längst fram. Om jag tittar på bilden där tungan är uppdelad så tror jag att mina prickar breder ut sig från hjärt-delen till lung-delen och några få prickar vid levern och gallblåsan. Borde jag söka hjälp? Hur farligt kan det vara? Jag har haft lite obehagskänslor, som att det är jobbigt att andas ordentligt, särskilt när jag äter. Det är inte så att jag får andnöd, men det tar tid för mig att äta eftersom jag måste dra ett djupt andetag genom munnen då och då när jag äter. Ifall ålder/vikt kan ha något med det att göra så är Jag är 19 år och försöker gå ut och gå i alla fall 40 minuter varje dag för att hålla igång, normalbyggd kropp med ett BMI på 21-22. Jag är dock känd för att vara en smula paranoid, kanske är jag bara hypokondriker? Jag har aldrig riktigt tittat på min tunga innan nu så jag vet inte om prickarna kanske alltid har varit där, men det ser så udda ut jämfört med andras tungor.
  Tack på förhand
  /Milou

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Milou,
   Din fråga är lite svår att svara på… Eftersom du är “orolig” men inte i ngt akut behov av vård, så behöver jag bild, samt en större/bättre symptombild för att kunna ge ett bättre svar. skicka till info @ qi-elements.se Annars sök upp ngn dipl. akupunktör i din stad. Förmodligen är det ingenting oroa sig över.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 47. william

  Hej, jag har haft grymt mycket sprickor i min tunga senaste åren, ( 2-3 år kanske ) och jag har inte brytt mig om dom för jag trodde dom skulle försvinna och nu börjar jag bli less på dom då jag märker att folk lägger märke till dom. Vad ska jag göra? Uppsöka en läkare? Hört att man kan dricka kolsyrat vatten? Hjälp!

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej William,
   Från en traditionell kinesisk medicinsk synvinkel så har “sprickor” med torka att göra dvs ngn form av YIN-brist. Sök på akupunkturförbundets hemsida efter närmaste akupunktör så får du säkert bra rådgivning och örter.
   Lycka till!
   /Stefan

   Reply
 48. johanna

  jag har en svart prick på tungan sedan låångt tillbaka jag har haft den sen jag föddes min mamma har också de och jag tror att de kan ha gått i släkten och min tunga är helt frisk. Min mamma säger att de beror på att de är ett födelsemärke och de har jag trott på hela mitt liv men jag är rädd att de är något annat något tips?

  Reply
 49. Anette Eriksson

  Hej jag frågar nu för min dotter, hon har fått diagnos reumatisk vascculit när hon var 13 år och har dragits med många jobbiga symptom, men nu är hon 25 år och har det jobbigt, läkarna gör inget alls hon domnar i svalg och tunga tryck i lungorna och mår jätte dåligt, har haft några astma anfall har mediciner. Detta började i januari och ger sig inte, Vad kan detta vara tacksam för svar mvh Anette

  Reply
 50. Julia

  Hej

  Jag har sprickor över typ hela min tunga, en stor sprick i mitten och sedan lite här och var på sidorna. Jag kan få vita ringar runt om tungan lite då och då. Jag får ganska ofta en beläggning som ger dålig andedräkt också. Ganska drygt. Haft det så länge jag kan minnas..

  Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Julia
   Börja med att sluta med mejeriprodukter. Motionera mer. Gör té av färsk ingefära, mynta och citron. Drick 2 ggr dag.
   Lycka till!
   Mvh
   Stefan

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *