De sex ondskorna (klimat)

Patogena klimat – de sex ondskorna: Kinesisk medicin delar upp patogena klimat i sex kategorier som också benämns som de sex ondskorna. De beskriver olika orsaker till obalanser i kroppen. Dessa sex klimat är: vind, kyla, sommarhetta, fukt, torka och eld.

Vind: Vinden är kopplat till trä elementet i fem elements teorin och dominerar under våren. Det anses vara den ledande onda. Under våren är kroppen ovan vid varma temperaturer och porerna vidgas lätt vilket öppnar dörren för ond vind att tränga in i kroppen. Vinden kombinerar sig lätt med andra klimat som kyla, hetta och fukt.

Yttre vind är kopplat till förkylningar och influensa symptom som uppträder snabbt, med symptom som förändrar sig snabbt eller flyttar runt i kroppen.

Vind-kyla orsakar muskelvärk, nysningar, rinnande näsa med vattnigt vitt slem och frossa samt klar urin.

Vid vind-hetta har tillståndet gått djupare och orsakar även halsont, svullna tonsiller och feber med lätta svettningar. Slemmet är lätt gulfärgat och urinen lite mörkare.

Intern vind inkluderar skakningar, yrsel, bortdomningar, tics, stroke och nervositet.

Naturen av vind

 • Rörelse och förändring

Kyla: Kyla är förknippat med vatten elementet och dominerar under vintern. Det anses vara en ”yin-ondska” som vanligtvis skadar kroppens yang qi. Om yttre kyla kommer in via kroppens yta (huden) skapar det symptom av feber, huvudvärk och smärta i kroppen samt att man fryser och känner avsky till kallt klimat eller dryck. Om kylan når meridianerna skapar den muskel kramper och smärta i ländrygg, skelett och leder med nedsatt rörlighet. Om den når de inre organen skapar den diarré, kräkningar och buksmärtor.

Inre kyla orsakas inte alltid av kallt väder, utan snarare från en yang-brist (för lite värme) i magsäcken och mjälten, som skapar symptomen av inre kyla (illamående, diarré, kalla armar och ben samt ett blekt ansikte)

Naturen av kyla

 • Att stelna till och stagnera som vid försämrad blodcirkulation
 • Att kontrahera och krympa

Fukt: Fukt anses vara ett klimat som skapar tyngd och är yin-relaterad samt kopplad till jord elementet och är mest aktiv under sensommaren. Besvär av överskott yttre fukt kan orsakas vid exponering till vatten, exponering till regn och att leva i ett fuktigt klimat. Fukt stör kroppsvätskorna och skapar blockeringar som är svåra att skingra (lösa upp). Besvär av fukt inkluderar tyngdhetskänsla, yrsel, tröghet och molande värk. Utsöndringarna tenderar att vara stickiga och grumliga. Det kan också orsaka vaginala flytningar.

Inre fukt – orsakas av att konsumera för mycket sprit, te, kalla meloner, socker och fet mat. Dessa skadar mjältens normala funktioner och orsakar symptom som svullen buk, kräkningar och diarré. I kombination med hetta skapar det illaluktande, färgade flytningar och urin. Andra problem där fukt är involverad inkluderar övervikt, vätskeansamling och ledvärk.

Naturen av fukt

 • Tyngd och grumlighet
 • Klibbighet och stagnation
 • Sjunkande

Sommarhetta: Sommarhetta tillhör eld elementet och dominerar under sommaren. Den orsakas av överexponering till höga temperaturer. De typiska symptomen är uttorkning, utmattning, förstoppning, en känsla av tyngd i huvudet, hög feber, hudblåsor och solsting. När sommarhettan kombineras med fukt, uppstår buksmärtor, kräkningar och kramper i tarmarna.

Naturen av sommarhetta

 • Stigande och spridande
 • Konsumerar qi och torkar ut kroppsvätskorna

Eld och hetta: Orden eld och hetta används ofta inom kinesisk medicin. Eld och hetta är relaterat till yang problematik. Gemensamt är att de torkar upp kroppsvätskorna och ger torr hy, förstoppning och knapp färgad urin. Hetta är relaterat till inflammationer, feber, röda ögon, hudutslag, munblåsor. Eld är ett tillstånd som ofta uppstår när hetta penetrerat djupare in i kroppen och skapar ett starkare sjukdomstillstånd “hetta blir eld”. Här ser vi hög feber, kraftig uttorkning, kraftiga svullnader, inflammationer, skakningar, delerium och torr mun etc. Om tillståndet lämnas obehandlat kan det tränga djupare – in i blodet och skapa blödningar. Inre eld kan orsakas av för mycket starka känslor eller genom att ”frossa” i mat, dryck och sex. Vredesutbrott är ett exempel som orsakar en sensation av hetta att stiga från buken där lever-eld rasar. För mycket stark mat och dryck orsakar eld i magen. Eld är kopplat till eld elementet.

Naturen av eld

 • Konsumerar qi och torkar ut kroppsvätskorna.
 • Kan skapa vind och röra om blodet
 • Stiger uppåt

Torka: Torka tillhör metall elementet och dominerar om hösten. Torka konsumerar kroppsvätskorna och irriterar lungorna. Det är ett tillstånd som oftast beror på att någon form av hetta och eld torkar ut kroppsvätskorna. Detta resulterar i torr hals, torra och spruckna läppar, torr hy, torrt hår, törst, förstoppning och knapp urin.

Naturen av torka

 • Uttorkande och skrynklande

 

Kinesisk medicin tar alla dessa tecken i akt för att kunna föreskriva rätt örter och kost för individen.

 

Behandlingsprinciper för de olika klimaten.

 • Varma tillstånd bör kylas och/eller befuktas.
 • Kalla tillstånd bör värmas.
 • Tillstånd av fukt bör torkas upp eller dräneras.
 • Torra tillstånd bör befuktas.
 • Tillstånd av vind bör drivas ut.

 

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “De sex ondskorna (klimat)

  1. Stefan Post author

   Hej Jessica,
   Roligt att du gillar sidan. Dela gärna med dig av den till dina vänner på facebook eller liknande.
   /Stefan

   Reply
  1. Stefan Post author

   Hej Madeleine,
   Roligt att du gillar hemsidan. Jag har haft min verksamhet på södermalmsallén i stockholm fram tills nu.
   Och söker just nu efter ny lokal.
   Mvh
   Stefan

   Reply
 1. nathalie

  Så bra hemsida du har. Tummen upp 🙂
  Vad är skillnaden mellan hetta-fukt och kyla-fukt tillstånd samt vad kan de båda tillstånden bero på, uttryckas samt avhjälpas?
  Och…var driver du din verksamhet nu?

  Reply
  1. Stefan Post author

   Tack Nathalie,
   Skillnaden mellan hetta, kyla och fukt läser du under “De sex ondskorna
   Hur de avhjälps? Hetta behandlas oftast med bittra och kylande örter, men ibland även med “yin” stärkande örter eftersom yin kyller ner yang (värme/hetta) och tvärtom tillståndet kyla behandlas med värmande yang örter.
   Just nu driver jag ingen akupunktur klinik.
   Mvh
   Stefan

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *